1911
Merkezi Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan YWCA, Amerikalı ve Türk gönüllülerden oluşan bir komite kurarak İstanbul’da çalışmalarına başladı.  Bu çalışmaların  amacı; Türk kadınına meslek becerisi kazandırıp onu  çalışma hayatına  hazırlamak  ve kadının toplum içindeki yerini almasını sağlamaktı.

Bir dersane açılarak Türk ve yabancı uzman öğreticiler ve gönüllüler tarafından çalışmalar yürütüldü.

1913
İngilizce   derslerinin yanısıra görgü kuralları, yemek pişirme, spor , dans gibi guruplar kurularak çalışmalar yapıldı.

1923
Daktilo, steno ve dikiş kursları açıldı.

1924
Dersane , bakanlık kararı ile resmileşti ve ‘Amerikan Lisan ve Sanat Kursu’ adını aldı.

1929
Dersane gönüllüleri ve YWCA‘ nın çabalarıyla  Caddebostan ‘daki köşk ve 20 dönümlük arazi, Dodge Clark Fondation tarafından alındı.
Böylece Türkiye’de ilk kız yatılı kampı açıldı.

Yaz aylarını kapsayan bu kamptaki öğrencilere,  Amerikalı ve Türk  öğretmen ile ablalar tarafından,  İngilizce’ nin yanı sıra yüzme,  tenis, el becerileri ve sosyal kültürel  gelişimlerini destekleyici eğitimler verildi. Kampa katılan genç kızların öğrencilik yıllarının en güzel anılarında Caddebostan  kız kampının özel bir yeri vardır.

Sonraki yıllarda köşk, aile kampı olarak kullanıldı. Dar gelirli ailelerin çocukları için kamp devreleri açıldı.

Uzun yıllar Kadiköylülerin çok  ilgi gösterdikleri  kermesler  düzenlendi. Bu kermeslerde Türk gönülüleri ve İstanbul’da yaşayan Amerikalı gönüllüler birlikte çalıştılar.

1930
Dersanede  ilk olarak çocuklar için ‘oyun evi ‘ve yetişkinlere ‘hemşirelik’ bolümü açıldı.

1940
Çocuk kitaplığı açıldı. Dersane gönüllüleri cezaevinde olan  annelerin çocuklarına  yönelik çalışmalar başlattı.

1952
Dersane gönüllüleri ve YWCA’nin çabaları ile Cihangirde  bir  konak Dodge Fondation tarafından  satın alındı. Dersane buraya taşındı.

Uzun yıllar vakfımızın mülkiyetinde olan ve Amerikan Lisan ve Sanat Dersanesi olarak hizmet veren bu bina semtte bugüne ulaşan tek konaktır.

1960
Öğrencilere iş İngilizcesi, dakilo ve sekreterlik kursu verilmeye başlandı.

1968
GENÇLİK KÜLTÜR VE HİZMET VAKFI KURULDU.

Amacı ‘Türk gençlerinin sosyal, kültürel, bedensel gelişimlerini sağlamak’ olarak belirlendi.  Cihangir ve Caddebostan’ daki    gayrımenkuller  Amerikalı sahipleri tarafından vakfa  malvarlığı olarak devredildi.

1980
Caddebostan kamp programı  6-14   yaş arasındaki cocuklara  gündüzlü spor kampı olarak yeniden açıldı.

Bu program İstanbu’da gündüzlü ilk spor kampı olarak diğer kamplara öncülük etti.

Köşk ve arazisi, her yıl çok sayıda yabancı öğrencinin Türk öğrencilerle kaynaştığı ‘’AFS öğrenci değişim çalışmaları’’nın oryantasyon programına ev sahipliği yaptı.

Yelken milli  takımı kamp çalışmalarına ve Boğaziçi Üniversitesinin uluslararası spor  şenliğine  destek verdi.

1982
Dersane programları günün kuşullarına uygun hale getirildi. İlgili kurumlarla  koordinasyon içinde  eğitim programları düzenlendi .

1987
Yetişkinlere meslek eğitimi sağlayacak bir okul binası,  çok amaçlı spor salonu, kapalı yüzme havuzu, yuva ve tarihi binanın kültür evi olarak çevreye hizmet verecek şekilde restorasyonunu kapsayan Caddebostan eğitim  projesi ,YWCA’nın      maddi  katkısı ile başlatıldı.  Okul binasının kaba  inşaatı böylece tamamlandı.

1990
Vakıf projenin bitirilmesi için intifa hakkı karşılığı ortak arayışına başladı. Birçok kuruluşla görüşmeler yaptı.

Yıllarca bu eşsiz  araziyi eğitim kampüsü olarak koruyan vakfımız, Yapı Merkezi A.Ş. ile yoluna devam etme kararı aldı .

49 yıllık işletme ortaklığıyla, ‘Irmak Okulları’ böylece doğdu.

Vakfımız ve Yapı Merkezı’ nin elele vererek yarattığı  Irmak Okulları niteliğiyle gurur kaynağımız olmaktadır.

1999 ...

En önemli yatırımın insana  ve özellikle de o insanı yetiştiren öğretmene yapılması gerektiğinin bilincinde olan vakfımız 1999’ dan bu yana eğitim fakültelerinde okuyan öğretmen adayların burs fonları ile desteklemekte, çağdaş koşullarda yaşayabilecekleri  öğrenci evleri oluşturmakta, sosyal ve kültürel gelişimlerine yardımcı olmak için çalışmalar yapmaktadır.